torstai 16. maaliskuuta 2017

Carnaval de Salvador – vinkit selviytymiseen ja unohtumattomaan elämykseen!

Nyt on henkilökohtaiselta bucket listilta poistunut jälleen yksi kohta: nimittäin karnevaalit Brasiliassa J Ja ei , kyseessä ei ollut Ríon sambakarnevaalit vaan samanhenkiset kemut Bahían osavaltiossa Ríosta pohjoiseen.

Etkö ole koskaan kuullutkaan tapahtumasta? Enpä ollut minäkään, vaikka kyseessä ei ole tosiaankaan ihan pienet pirskeet: arvioitu vuosittainen osallistujamäärä liikkuu nimittäin noin 2,5 miljoonassa (vrt. Ríon 5 miljoonaa) Tapahtuma eroaa Ríon karnevaaleista muutamassa muussakin olennaisessa seikassa. Samban sijaan keskiössä on bahíalainen axé-musiikki ja sen sanansaattajat, kuten Ivete Sangalo, Daniela Mercury sekä  Claudia Leitte. Kuten Ríossakin, karnevaali koostuu useista kulkueista, blocoista, joita kyseiset supertähdet johtavat liikkuvien lavojen, trío electricoiden, päällä ympäri kaupunkia.  Niille, jotka ovat tapahtuman luonteesta kysyneet, olen neuvonut yhdistämään päässään penkkarit, kesäfestarit ja vapun. Seuraavaksinolen kehottanut kertomaan tuloksen tuhannella. Se antaa mielestäni suhteellisen hyvän käsityksen, millainen tapahtuma Carnival de Salvador on.

Salvadorin blocojen suuri hauskuus, joka oikeastaan sai minut valitsemaan Salvadorin karnevaalit Ríon sijasta, on se, että esiintyjien lisäksi myös kulkueeseen osallistuvat juhlijat ovat suuressa roolissa. Eli sambatanssijoiden puuttuessa sinä olet se joka kreisibailaa kaupungin läpi rikkaampien –tai tylsempien, seuratessa meininkiä blocojen kulkureiteille rakennentuista lounge-alueista, camaroteista :D

Meidän reissu oli todella onnistunut ja kaiken kaikkiaan ihan hervottoman hauska.! Koska kyseessä on suomalaisittain aivan järjettömän iso tapahtuma, eikä Salvador ole brasilialaisittainkaan niitä turvallisimpia kaupunkeja,  reissu vaati tavallista enemmän ennakkovalmisteluja. Lisäksi paikan päällä tiettyjä käytäntöjä noudattamalla selvisimme reissusta lähes ongelmitta. Tässä siis kootut vinkit, joiden avulla selviät tapahtumasta ehjin nahoin.

Kerro, minne olet lähdössä. Suurissa massatapahtumissa on aina riskinsä ja esimerkiksi Salvadorissa kuolee joka vuosi muutamia ihmisiä karnevaalin aikana. Matkustusilmoituksen tekeminen on viisasta. Lisäksi esimerkiksi majoituspaikkasi yhteystietojen välittäminen jollekulle läheiselle on hyvä idea. Karnevaalin aikana sopikaa reissuseuran kanssa selkeä paikka, missä tapaatte, mikäli eksytte toisistanne.

Hanki tietoa etukäteen. Karnevaalin kulkueisiin myydään osallistumiseen oikeuttavia paitoja (abáda) paikan päälläkin, eikä ostaminen ollut kovin hankala operaatio. Suosituimmat kulkueet kuitenkin myydään usein loppuun ennakkoon, joten jos mielit esimerkiksi Ivete Sangalon blocoon, toimi etukäteen! Ennakkosuunnittelussa kannattaa myös huomioida kaupungin koko ja se, ettei käveltävän näköinen matka kartalla välttämättä todellakaan ole käveltävä esimerkiksi kaupunginosan turvallisuuden näkökulmasta. Esimerkiksi Uber toimii kaupungissa kuitenkin hyvin ja ainakin oman kokemuksen perusteella suosittelen sitä vahvasti.

Fyysinen valmistautuminen. Karnevaalit ovat ehdottomasti kestävyysurheilua, joka vaatii asianmukaisen valmistautumisen.  Sen lisäksi, että sinun pitäisi jaksaa juhlia suunnitelmastasi  riippuen 2-5 päivään tropiikin paahteessa, on hyvä ottaa huomioon, että kulkueiden pituus vaihtelee karkeasti 4-6km välillä. Helposti käveltävä matka siis. Paitsi, että sitä ei kävellä! Reitti ennemminkin hypitään, tanssitaan ja tverkataan läpi. Käytettävä aika on noin neljä tuntia eli jalkojen hapotuksen määrän voi kuvitella :D Aloita siis kyykkytreenit ajoissa!

Psyykkinen valmistautuminen. Varoituksen sana: jos olet hyvin tarkka omasta henkilökohtaisesta tilastasi ja ihmismassat ahdistavat, Salvadorin karnevaali ei ole sinua varten. Vaikka kulkueet olikin varsin hyvin organisoitu, syntyi niihin paikkapaikoin pullonkaulakohtia, jolloin edettiin yhteen sullottuina kuin sillit purkissa. Naisten (ja jossain määrin myös miesten) kannattaa myös valmistautua hyvinkin suoriin lähestymisyrityksiin. Ilmeisesti paikalliseen karnevaalimeininkiin jollain tasolla kuuluu kirjoittamattomana tavoitteena ”suutele niin montaa kanssajuhlijaa kuin mahdollista”.  Tämä ei siis ole sarkasmia, vaan karnevaaleilta löytyy ihan asialle vihkiytynyt ryhmänsäkin, Filjos de Gandhi, omine kulkueineen.  En lähde neuvomaan, kannattaako kaikki lähestymiset torjua seksuaalisena ahdisteluna, käyttääkö tapauksissa yksilökohtaista harkintaa vaiko heittäytyä täysin virran vietäväksi. Suosittelen kuitenkin vahvasti, että mietit asian  etukäteen, koska ilmiö tulee sinulle hyvin suurella todennäköisyydellä tutuksi tavalla tai toisella.

Pukeutuminen karnevaaleilla. Pukeutuminen on  karnevaaleilla suuressa roolissa ja paikalliset ottavat siitä kaiken irti. Karnevaalit tarjoavat ihmisille mahdollisuuden ilmaista itseään vapaasti muuten suhteellisen konservatiivisessa maassa. Drag-henkiset vaatteet ovatkin hyvin suosittuja. Kulkueisiin osallistuakseen juhlijan edellytetään pukeutuvan kulkuepaitaan (abáda).  Näiden kulkuepaitojen tuunaus on festivaaleilla TODELLA suuri juttu Esimerkiksi ostoskeskukset ovat karnevaaliaikaan täynnä pop up-ompelimoita, joiden tehtävä on loihtia muuten tylsistä t-paidoista mitä mielikuvituksellisimpia muotiluomuksia. Höyheniä? - Toki! Lisäglitteriä? –Ilman muuta! :D Hupi ei ole kovin kallista, mutta jos haluat testata omia taitojasi saksien kanssa, sekin on ok. Tällöin less is more –sääntö pätee ainakin kankaan määrään. Jos arvostat jalkojasi etkä halua vaikuttaa idiootilta, jätä sandaalit ja korkokengät kotiin suosiolla. Kenkinä toimivat parhaiten hyvät tennarit tai lenkkitossut.

Muut varusteet. Älä edes kuvittele ottavasi laukkua tai kameraa kulkueeseen! Teet itsestäsi aivan turhaan kohteen varkaille ja hauskanpidon sijaan olet riskissä tulla mukiloiduksi ja ryöstetyksi (näin on muiden blogipostausten perusteella oikeasti käynyt). Ota mukaan vain tarvittava määrä käteistä piilolaukkuun, avaimet tennareihin ja puhelin taskuun (jos on ihan tuliterä, jättäisin suosiolla senkin matkasta). Naiset: suosittelen abádan alle joko urheilurintsikoita tai bikinejä. Mahdollinen meikki, joka ainakin itsestäni tuntui brasilialaisia naisia katsellessa välttämättömyydeltä, kannattaa tehdä vedenkestävänä sekä ottaa huomioon, ettet sitä illan aikana todennäköisesti juurikaan korjaile.

Käytä korvatulppia! Tiedän: kuulostaa tylsältä ja tunnustan, etten esimerkiksi suomalaisia kesäfestareita kiertäessäni ole kertaakaan tätä neuvoa itsekkään noudattanut.. Salvadorissa tämä kuitenkin kosahti ensimmäistä kertaa omaan nilkkaan. Melutaso trío electrioiden lähellä on aivan järkyttävän kova ja ihan toista luokkaa kuin kotimaisilla rockfestreilla. Minulta meni toisen karnevaalipäivämme seurauksena kuulo toisesta korvasta ja tinnitus jatkui neljä päivää tauotta. Voin pitää itseäni onnekkaana, sillä kuulovaurio olisi voinut olla myös pysyvä.

Syöminen ja juominen.  Syöminen on kulkueissa jaksamisen kannalta tärkeää.  Kulkueiden aikana syöminen on kuitenkin aikalailla mahdottomuus. Suosittelenkin vahvasti etukäteistankkausta. Kulkueiden lähtöpaikoilta löytyy hyviä vaihtoehtoja. Campo Granden kulkuereitillä oli hyviä street food –paikkoja joista sai hyvää paikallista perusmättöä sekä Barra-Ondinan kulkuereitiltä kattavamminkin erilaisia ravintolavaihtoehtoja. Juomapuoli kuuluu erottamattomana osana itse kulkueeseen.  Tarjolla on pääsääntöisesti olutta sekä paikallista limuviinaa, jota myyjät myyvät kylmälaukuista. Periaatteessa juomat kai kuuluisi ostaa huoltoautosta kulkueen perältä  ja turvamiehet hätistelivätkin näitä yhden miehen/naisen yrittäjiä muka-tosissaan ulos kulkueesta.  Jos et kuitenkaan halua pilata karnevaaliasi ramppaamalla kuluetta edestakaisin juomaostoksilla, neuvoisin, että pidä pari realia ulottuvillasi ja iske, kun myyjä kulkee ohi!


Go with the flow. Olet tässä vaiheessa toivottavasti tehnyt voitavasi riskien minimoimiseksi. Seuraavaksi hyväksy se fakta, että kaikkeen et voi vaikuttaa. Yllätykset ja odottamattomat sattumukset kuuluvatkin osaksi karnevaalien viehätystä. Saatat tulla kutsutuksi afro-brasialialaisten nimikkokulkueeseen, koska yleismeininkisi näyttää paikallisista hyvältä. Tai kenties päädyt villiin dance-offiin roomalaisesta mytologiasta vaikutteita hakeneen transvestiitin kanssa. Joka tapauksessa karnevaalit jäävät varmasti mieleesi unohtumattomana elämyksenä, joka piristää vielä aikojenkin päästä!

Team Viidakon Tähtöset kiittää ja kuittaa! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti