keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Surrealistinen Bilbao ja surffareiden San Sebastian

Syksy on jo pitkällä, mutta tässä vielä kesäisiä tunnelmia Baskimaan -matkalta.

Matkamme ensimmäinen pysäkki oli Bilbao. Tämä Baskimaan pääkaupunki oli ensikosketukseni alueeseen ja myös syy, miksi siihen alunperin ihastuin. Vietettyäni vaihtovuotenani aikaa sisämaassa Madridissa, Bilbaon verhreys pääsi yllättämään minut totaalisesti. Kaupungin läpi virtaa joki, eikä merikään ole metromatkaa kauenpana. Ilmastoltaan ja luonnoltaan se tuokin mieleen enemmän Irlannin ja Skotlannin kuin Espanjan.


Bilbaon ilmapiiri on jollain jännittävällä tavalla hyvin surrealistinen, mistä yllänäkyvä Guggenheim -museo on vain se ilmiselvin esimerkki. Ilmiötä on vaikea selittää, mutta siihen vaikuttavia seikkoja ovat luonnonolosuhteiden ja innovatiivisen arkkitehtuurin lisäksi myös baskit itse: useilla on espanjalaisista erillinen kansallisidentieetti ja myös kieli, baski. Kielellä ei ole juuri minkäänlaisia yhtymäkohtia espanjaan vaan ainakin itse koin sen outoudessa jopa yhtymäkohtia suomen kieleen. Eskerrik asko - kiitos baskiksi, ymmärrättekö mitä tarkoitan? :) 

Kielensä lisäksi baskit tuntuvat myös ihmisinä jotenkin kotoisilta: he ovat hieman varautuneempia kuin espanjalaiset keskimäärin, mutta silti erittäin ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Varmasti tähän vaikuttaa myös, että kaupungissa ollaa totuttu turisteihin. Infoa on helposti tarjolla ja kulkeminen kaupungissa on ylipäänsä helppoa.

Tällä reissulla keskityimme Bilbaossa lähinnä shoppailuun. Siihen kaupunki muuten soveltuu aivan erinomaisesti, vaikkakaan lompakko ei välttämättä ole asiasta kanssani samaa mieltä. Guggenheim- museo on jo ihan arkkitehtuurinsa takia pakollinen kohde ja usein siellä on myös kiinnostavia näyttelyitä. Jeffrey Koonsin näyttely jäi tällä kertaa aikapulan takia näkemättä, mikä kieltämättä vähän harmittaa. Guggenheimin lisäksi suosittelen ainakin vierailua Bilbaon vanhassa kaupungissa, jossa baarien pöydät notkuvat toinen toistaan herkullisemman näköisistä pinxtoista. Jos kaupunkiloma alkaa tympiä merelle pääsee toisiaan n. 20 minuutin metromatkalla. Linjoja on kaksi, kuten Helsingissäkin, joten eksymisen vaara on hyvin pieni.
Koska surffaaminen oli lomamme johtoidea, vietimme suurimman osan lomastamme San Sebastianissa noin 45minuutin bussimatkan päässä Bilbaosta. Jos saisin valita maailman kaupungeista yhden suosikin, San Sebastian olisi kilpailussa hyvinkin vahvoilla. Kaupunki yhdistää niin mutkattomasti huolettoman surffielämän, pikkukaupungin idyllin, kansainvälisen tunnelman, ihanat rannat sekä jo aiemmin blogissa käsitellyt ruuan, että parantamisen varaa on yksinkertaisesti vaikea keksiä.San Sebastianilla on kaksi päärantaa: auringonpalvojien La Concha ja surffareiden Zurriola. Conchan hyviä puolia on sijainti vanhan kaupungin sekä kauniin satama-alueen puolella. Käytännössä sieltä on siis helppo sujahtaa esimerkiksi välipalapintxoille tai drinkeille. Concha on myös paremmin tuulensuojassa, mistä johtuen rannalla suoraan sanottuna tarkenee paremmin kuin Zurriolassa. Ranta onkin suosittu lapsiperheiden keskuudessa.

La Concha
Oma suosikkini on kuitenkin ehdottomasti Zurriola. Tähän toki vaikuttaa se, että viihdyn itsekin laudalla (tai siltä tahattomasti poistuneena), mutta mielestäni ranta tarjoaa paljon myös ei-surfaajille. Rannalla voi hyvin myös uida ja auringinottokin onnistuu. Lisäksi kaikentasoiset surffarit ovat todella kiinnostavaa tarkkailtavaa! Itse katselin muun muassa aaltojen muodostumista suorastaan hypnoosissa ja jännitin tosissani, saako aloittelija aallon vaiko ei. Kokeneempien pro-surffareiden taitoja oli myös mahtava seurata. Ja myönnetään: lajia pidempään harrastaneet tarjoavat taitojensa lisäksi paljon myös muunlaista esteettistä iloa ;)

Vaikka La Concha saakin mittavan etulyöntiaseman vanhan kaupungin pintxobaareistaan, on Zurriolankin puolella jokea tarjolla ihan kelpo ruokapaikkoja. Itseasiassa tämän puolen baareissa on varmasti enemmän paikallista tuntua ja nopealla vilkaisulla myös hinnat ovat kenties hieman edullisemmat. Lisämaininnan ansaitsee rantakadun ihastuttava leipomo-kahvila The LOAF. Paikka on tunnettu tuoreista moninaisista leivistään, mutta tämä on oikea paikka myös kunnollisen take away -kahvin hankinnalle.Rantojen ja ruuan lisäksi San Sebastianissa voi esimerkiksi kiivetä jommalle kummalle kaupunkia ympäröivistä kukkuloista. Toisen laella komeilee Río -tyylinen kristuspatsas ja lisäksi huipulta avautuu mahtavat näkymät koko kaupungin ylle. Reitti on myös melko helppo ja huipulle selviää kohtalaisella kunnolla ja tennareillakin. Reippailunhaluisemmat voivat suunnata Zurriolan puoleiselle kukkulalle, joka on korkeampi ja jonka reitti täyttää varmasti jo patikkaretken määritelmän.  Rannoilta voi myös vuokrata kajakkeja, mikäli alueeseen tutustuminen vesiteitse kiinnostaa. Arkkitehtuurista pitävät puolestaan löytävät varmasti kiinnostuksen kohteita San Sebastianin kirkoista. 

Oma ei-niin-puolueeton mielipiteeni siis on, että San Sebastianilla riittää tarjottavaa lähes jokaiselle. Suurkaupungista ei kuitenkaan ole kysymys, joten jos käytössä on enemmän aikaa, kannattaa ehkä tutustua myös lähialueisiin. Ranskan puolella noin tunnin bussimatkan päässä löytyy ehkä Euroopan tunnetuin surffimekka Biarritz, jota myös mielelläni suosittelen. Omissa suunnitelmissani on vierailla  seuraavalla kerralla ainakin Zarautzin pikkukaupungissa, jonka rannoista ja aalloista olen kuullut paljon hyvää. Auto on Baskimaassa kätevä liikkumiseen, mutta itse olen selvinnyt busseilla oikein hyvin. Se on myös melko edullinen tapa liikkua ja saapahan nauttia maisemista vailla minkäänlaisia häiriötekijöitä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti