maanantai 28. syyskuuta 2015

San Sebastianin ruoka- ja juomatärpit lounaasta pikkutunneille

Espanjan-reissu on nyt takanapäin ja täytyy sanoa, että oli mahtavaa! 

Bilbaosta ja San Sebastianista riittää kyllä kerrottavaa enemmänkin, mutta lähdetään nyt liikkeelle ruuasta: se nimittäin on yksi San Sebastianin  suurimpia vahvuuksia heti upeiden rantojen jälkeen (joku toinen voisi kääntää järjestyksen toki toisinkin päin).  Kaupungissa on sen kokoon nähden vaikuttava määrä Michelin tähdellä varustettuja ravintoloita ja muutenkin kaupungista on ponnistanut suuri määrä ravintolamaailman nykytähdistä.  Jos oma ruokaharrastuneisuus tai budjetti ei ihan Michelin-tasolle yllä, no worries! San Sebastian tarjoaa kulinaristisia elämyksiä maltillisellekin budjetille. Tässä omat tärppini:

 Kafe Botanika: idyllisiä lounaita ja tunnelmallisia iltamia


Kafe Botanika on ollut mielessäni jo ensimmäisestä San Sebastian visiististäni lähtien mutta nyt vihdoin pääsin käymään tässä ihanassa paikassa. Ravintola sijaitsee joen varressa kävelymatkan päässä Boulevard Zumardiasta, jota voidaan pitää San Sebastianin matkailukeskittymän pääkatuna. 

Itseäni houkutteli erityisesti ravintolan idyllinen sisäpihaterassi ja niin ilmeisesti monia muitakin –paikka oli käytännössä loppuun varattu lounasaikaan.  

Söimme lounasmenuun, johon kuului mehuaperitiivi, runsas annos kasvislasagnea sekä valinnan mukaan joko kahvi tai leivos ja lysti maksoi noin 15 euroa. Oli todella hyvää! Ennen kaikkea Botanika kuitenkin hurmasi kiireettömällä ilmapiirillään sekä mutkattomuudellaan.


Botanikassa järjestetään myös iltatapahtumia burger –illoista jazz-konsertteihin. Itse en ilta-aikaan paikassa käynyt, mutta ainakin paikasta löytyi kattavan oloinen drinkkilista mojitoineen ja caipiroskineen ja paikan yleistunnelman perusteella veikkaisin, että illat ovat kokeilemisen arvoisia.

 (Kafe Botanika, C// Gernikako Arbola Pasealekua, 8)

Calle Fermín Calbeton: herkuttelijan tie taivaaseen


Paras tapa saada mahdollisimman paljon irti San Sebastianin tarjoamista makuelämyksistä sekä tutustua kaupungin vilkkaaseen yöelämään on lähteä pintxo-kierroksille vanhaan kaupunkiin.  Pintxot ovat baskimaan versio tapaksista ja tyypillinen tapa nauttia niitä on kulkea baarista toiseen kokeillen jokaisessa paikassa baarin erikoisuuksia. Tähän väliin varoituksen sana: baarit notkuvat toinen toistaan herkullisemman näköisiä herkkuja, mutta pidä pää kylmänä! On parasta valita vain yksi tapas per baari, jotta ähky ei yllätä heti alkuillasta. Lisäksi on hyvä tietää, että parhaat herkut eivät ole tiskillä näytillä: kysy siis aina talon erikoisuuksia sekä lämpimiä annoksia.

Vanhassa kaupungissa takuuvarma katu pinxtoille ja mahdollisesti muutamalle viinilasilliselle on Fermin Calbeton.  Kadulla käy melkoinen kuhina ilta yhdeksästä alkaen ja etenkin parhaat pinxtobaarit ovat kaduille asti täynnä. Baarien henkilökunta on kuitenkin ammattimaista, palvelu rivakkaa ja espanjalaisittain ronskia. Bar Sport pääsi listallemme surffiohjaajamme suosituksesta. Paikan spesialiteettina on paistettu ankanmaksa. Kyseessä ei ehkä ole maailman eettisin ruokalaji, mutta myönnettäköön että maku oli taivaallinen. Mikäli haluaa pitäytyä hieman perinteisemmissä herkuissa, myös baarin turska-annos yrttikreemillä on erinomaista. Hinnat ovat kohtuullisia ja normaalit annoshinnat vaihtelivat kahden ja neljän euron välillä.

Aivan Sportin vieressä sijaitsee toinen mielenkiintoinen pintxobaari Borda Berri, jonka listalta löytyy myös hieman erikoisempia annoksia. Vai miltä mielestänne kuulostaa pitkään haudutettu siankorva chimichurrikastikkeessa? Vahvoista koiranruoka-assosiaatioista huolimatta pakkohan tuota oli maistaa. Reissun jälkeen olenkin sitten alkanut miettiä ruokaostosreissujen laajentamista lemmikkiosastolle :D Ei-niin-seikkailunhakuiselle herkkusuulle Borda Berri tarjoaa myös helpommin lähestyttäviä vaihtoehtoja, kuten vasikanposkea ja paikallisella juustolla maustettua minirisottoa. Jokainen kokeiltu annos vei kielen mennessään ja kallein ostos oli sekin alle neljä euroa.

(Bar Sport: C// Fermin Calbeton, 10 ja Bar Borda Berri, C//Fermin Calbeton, 12)

Calle 31 de Mayo ja Calle Mayor –kulinarismia ja coctaileja


Kun Fermin Calbetonilta haluaa siirtyä eteenpäin, hyvä vaihtoehto on Calle 31 de Mayon ja Calle Mayorin kulma. Ensiksi mainitun puolella sijaitsee muutamia erittäin mukavia pintxobaareja, mikäli nälkä vielä tässä vaiheessa iltaa kurnii. Ainakin Urbano Jatetxea oli tarjonnaltaan ja palvelultaan laadukas tapaus.

Olen vahvasti sitä mieltä, ettei San Sebastianista tulisi poistua käymättä Atarissa. Tämä baari mielestäni kuvastaa täydellisesti San Sebastianin kansainvälistä ja menevää luonnetta: tänne tullaan nauttimaan hyvästä ruuasta ja juomasta ystävien seurassa, tapaamaan uusia ihmisiä sekä etkoilemaan. Tunnelma on alkuillasta hyvin rento musiikista lähtien. Illan edetessä kierroksia kuitenkin lisätään, valoja himmennetään ja paikallisista ja turisteista koostuva asiakaskunta virittyy viikonlopputunnelmaan kuin itsestään.  

Kun vatsat on täytetty viimeistään Atarissa, on aika jatkaa matkaa viereiseen coctailbaari Sirimiriin. Tarjolla on drinkkejä laidasta laitaan, mutta ainakin paikan gin&tonic on hyväksi havaittu. Huomaa myös, millä antaumuksella baarimikot drinkkejä valmistavat, niin tiedät, mitä todellisella ammattiylpeydellä tarkoitetaan.

Sirimiri on auki ainakin kahteen. Jos menojalka vielä tämän jälkeen vipattaa, oma vinkkini on Klub Nautikoa Conchan rannan kulmassa. Kyseessä on laiva, joka toimii viikonloppuisin klubina. Musiikillinen painopiste on Nautikoassa housen ja elektron puolella, mutta vaikka nämä eivät kuuluisikaan suosikkeihisi, paikka on mielestäni vierailun arvoinen. Tarjolla on hulppea merinäköala öiselle Biskajanlahdelle ja hyvällä tuurilla paikasta voi bongailla julkimoitakin. Meidän silmään sattui ainakin Hollywood-tähti (ja oma salainen latinoihastukseni vuosien takaa) Benicio Del Toro.

(Atari, Calle Mayor 18,  Klub Nautikoa, C// Ijentea, 9)

Ja lopuksi: ne jäätelöt! 


Itselleni tuli yllätyksenä, miten kertakaikkisen hyvää artesaanijäätelöä San Sebastian tarjoaa. Suosittelen kokeilemaan ainakin katukuvassa vahvasti näkyvän Gelatería Boulevardin tuotteita. Monia makuja testanneena voin sanoa, että huteja on turha pelätä: lähtökohtaisesti kaikki kymmenet maut ovat herkullisia. Omiksi suosikeiksi nousivat ainakin appelsiinisuklaa, mustikkatuorejuustokakku sekä vadelma-philadelphiakreemi, nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti